Зустріч з цікавими людьми

Глєбова Л.Ф. та Ананко М.Г.

Зустріч учнів Хрещенівської ЗОШ з відомою на Херсонщині поетесою, майстринею, вчителем, щирою людиною Лідією Фокіївною Глєбовою перетворилася не просто на свято, не просто на жвавий діалог дітей з авторкою, а у справжній епіцентр уваги та взаємної поваги, добре присмачених неймовірно красивою українською поезією. Спочатку поетеса поспілкувалася із молодшими школярами школи. Діти майстерно декламували поезії Лідії Фокіївни. Окрім віршів учні представили ще й гумористичні мініатюрки, які письменниця написала ще за часів учителювання в нашій школі. Після кожного виступу Лідія Фокіївна цікавилася прізвищами дітей, адже їх батьки свого часу ще навчалися у неї. Після привітання учнів гостя розповіла про свої дитячі роки які припали на роки війни і цікаві історії за часів учителювання в школі. Із захопленням школярі наввипередки відгадували загадки, які поетеса написала напередодні довгожданої зустрічі. Спілкування відбувалося не лише із учнями, але й з учителями. Адже Лідія Фокіївна є корінною жителькою села Хрещенівка. Вона розповіла про історію заснування сіл Хрещенівка, Шевченківка та Петрівка. Діти подарували майстрині оберіг ляльку-мотанку, виготовлену своїми руками.

Опісля теплих розмов із молодшими школярами, поетеса зустрілася із старшими учнями та педагогічним колективом. Приємною миттю було не лише тепла атмосфера, а й святково прикрашена класна кімната яка була заснована поетесою. На цій зустрічі був присутній вчитель музичної школи Микола Григорович Ананко, адже він є співавтором пісень, які написані на слова Лідії Фокіївни. Учнівська рада ретельно вивчила життєвий і творчий шлях поетеси. Навіть під час виступів Лідія Фокіївна дивувалася їхніми інформаційними знахідками. Із словами привітання та подяки до гості зверталися її учениці: вчитель української мови та літератури Таміла Віталіївна Лапінська та вчитель математики Світлана Сергіївна Щербак. Поетичні сторінки свята перепліталися піснями «Тавричанка», «Хрещенівка рідне село», «Пісня про матір», які майстерно виконували учасники шкільного ансамблю. Поетеса представила всім присутнім свої збірочки поезій, дві з яких ще залишаються у розробці, зачитала свої нові віршами про Україну. Шкільному музею гостя подарувала портрет свого брата Павла Громовенка – відомого діяча культури,палкого шанувальника творчості Великого Кобзаря, лауреата премії імені Т. Шевченко.

Діти були дуже захоплені мелодійним голосом, живою промовою, м'якістю і добротою цієї дивної жінки. Більше двох годин тривала зустріч . Молодь зустрічали поетесу стоячи, слухали кожне промовлене слово та аплодували кожному прочитаному віршу.

Ні вчителі, ні сама Лідія Фокіївна не очікували такої уваги та зацікавленості від школярів, що ще раз підтверджує правильність та необхідність проведення творчих зустрічей учнів з відомими особистостями Херсонщини. На останок хотілося б наголосити на тому, що діти - це не просто майбутнє нашої країни, це її життя. І наша мета - зробити його красивим, світлим, насиченим високими духовними ідеалами. Можливим це стане лише тоді, коли кожен з нас на своєму особистому прикладі і досвіді покаже підростаючому поколінню справжні культурні цінності та істинний сенс правильно обраного шляху.

Оксана Корецька, педагог - організатор Хрещенівської ЗОШ

Кiлькiсть переглядiв: 310

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.